Lubisz rytuał parzenia kawy, delektowanie się cały procesem, próby w celu uzyskania idealnego smaku? Wykorzystaj urządzenie o nazwie French Press.
Budowa
French Press składa się ze
szklanego cylindra oraz tłoczka, zakończonego drobną siateczką, oraz pokrywki. Z zewnątrz najczęściej posiada ozdobny szkielet z tworzywa
sztucznego, metalu lub drewna.
Krótka historia
Pierwszy projekt French Pressu został opatentowany w 1852 roku przez Francuzów Mayera i Delforge. Tenże projekt bardzo różnił się do tego jaki znamy dzisiaj, nie zyskał popularności.
Krótka historia
Pierwszy projekt French Pressu został opatentowany w 1852 roku przez Francuzów Mayera i Delforge. Tenże projekt bardzo różnił się do tego jaki znamy dzisiaj, nie zyskał popularności.
Po raz drugi opatentowano
go w w 1929 r. przez włoskiego projektanta Attilio Calimani. Było to urządzenie
bardziej zbliżone do dzisiejszego.
Po kilku zmianach konstrukcyjnych, French Press
doczekał się trzeciego opatentowania w 1958 r. przez Szwajcara Faliero Bondaniniego. I ten typ French Pressu był znany we Francji, gdzie był produkowany jako
"Chambord". Dlatego Francję uważa się za jego kolebkę.
Bondanini sprzedał później Chambord jako "La Cafetiére
Classic" na rynek brytyjski. Znana
duńska firma Bodum stała się później dystrybutorem Chambord w Danii i
ostatecznie kupiła prawa do nazwy i fabryki Chambord.
French Press jest urządzeniem bardzo łatwym w obsłudze i zaparzenie w nim kawy nie powinno nikomu sprawić trudności.
Uzyskamy napar o pełnym body oraz z dużą zawartością olejków eterycznych.
Mamy możliwość kontrolowania takich parametrów jak temperatura wody, czas mielenia i parzenia, co pozwala na udoskonalenie metody parzenia według osobistych preferencji smakowych .
Uzyskamy napar o pełnym body oraz z dużą zawartością olejków eterycznych.
Mamy możliwość kontrolowania takich parametrów jak temperatura wody, czas mielenia i parzenia, co pozwala na udoskonalenie metody parzenia według osobistych preferencji smakowych .
Sposób parzenia kawy
Do French Pressu
najlepiej używać grubo mieloną kawę o wielkości między 1-1,5 mm. Zbyt drobno zmielona spowoduje zatykanie siatki.
Przyjęło się, że najlepszą proporcją jest 60 g - 70 g kawy na litr wody. Najlepiej sprawdzić, jakie proporcje odpowiadają nam osobiście.
Ważna jest pojemność French Pressa. Parzmy taką ilość kawy, na jaką wskazuje pojemność. Decydując się na litrowe urządzenie, parzmy cały litr, a nie pół.
Temperatura parzenia: - 90 – 96˚C
Czas parzenia: - 3-4 minuty
Po zaparzeniu można śmiało sprasować kawę na dno French Pressu.
Przyjęło się, że najlepszą proporcją jest 60 g - 70 g kawy na litr wody. Najlepiej sprawdzić, jakie proporcje odpowiadają nam osobiście.
Ważna jest pojemność French Pressa. Parzmy taką ilość kawy, na jaką wskazuje pojemność. Decydując się na litrowe urządzenie, parzmy cały litr, a nie pół.
Temperatura parzenia: - 90 – 96˚C
Czas parzenia: - 3-4 minuty
Po zaparzeniu można śmiało sprasować kawę na dno French Pressu.
Użycie
French Pressu to świetny pomysł na szybkie i proste przygotowanie porannej - i nie tylko -
kawy.
Koszt
urządzenia nie jest duży i zależy od pojemności oraz jakości urządzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz