Szukaj...

piątek, 22 stycznia 2016

Zacznijmy od początku, czyli coś więcej o uprawie kawy



Zacznijmy od początku, czyli coś więcej o uprawie kawy



Uprawa kawowców jest trudna i wymagająca, głównie dlatego że bardzo trudno ją zautomatyzować.

Czy zastanawialiście się kiedyś gdzie rośnie kawa? Jak się ją uprawia?

Zanim kawa trafi do naszej filiżanki wymaga bardzo wiele nakładów pracy wielu ludzi.
 Kawowiec jest krzewem lub niewielkim drzewem osiągające do 3 m wysokości. Cechą charakterystyczną tej rośliny są ciemnozielone liście, białe kwiaty oraz czerwone owoce, przypominające znane nam wiśnie.



Naukowcy wyodrębnili dotychczas ok. 60 gatunków kawy, z czego większość rośnie dziko. Kawę uprawia się stosunkowo od niedawna i są to głównie trzy gatunki kawy: Arabika, Robusta i Liberika. Każdy z wymienionych wyżej gatunków odznacza się własną specyfiką i związany jest z innymi problemami dotyczącymi ich uprawy. Największym zagrożeniem dla roślin kawowca są zarówno mrozy jak i upały, dlatego minimalna temperatura nie powinna być mniejsza od 15 stopni, a maksymalna, nie może przekroczyć 30 stopni Celsjusza. Kawowiec ma liście ciemnozielone, błyszczące, wyrastające parzyście.

















Pierwszym etapem uprawy kawy jest kiełkowanie nasion kawy, które następuje w temperaturze około 24 stopni Celciusza w wilgotnym, ciepłym i zacienionym miejscu. Po około 10-12 miesiącach, kiedy krzew osiągną około 0,5 metra wysokości, wysadza się go na plantację kawy. W ciągu następnych lat przycina się je w celu uformowania 2 m krzewów.
kawowce zaczynają kwitnąć po około 4 latach, pod koniec pory suchej. Kwiaty są małe, białe i bardzo delikatne.
Dojrzałe owoce mają ciemnoczerwony kolor. W słodkim miąższu znajdują się dwa ziarna okryte twardą łuską. Warto wspomnieć, że dojrzewanie owoców nie następuje w tym samym czasie. Dlatego też kawę zbiera się kilka razy.
Owoce zbiera się ręcznie albo przez strząsanie przy użyciu maszyn i grzebieni, w zależności od jakości ziarna jaką chcemy uzyskać. Uprawy ręczne są lepsze jakościowo.

Kawa to jeden z najważniejszych towarów handlowych na świecie, a proces uprawy kawy jest czasochłonny i wymaga ciężkiej pracy plantatorów.

Na koniec kilka zdjęć z plantacji kawy:

Zbieraczki kawy

Owoce kawy

Suszenie kawy w Ameryce Południowej

1 komentarz:

  1. Kilka filmów już na ten temat widziałem, ciekawe muszę przyznzać. Jestem kawoszem więc i kawa od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-S-CAFFE-192.html świetnie mi podchodzi

    OdpowiedzUsuń