Szukaj...

czwartek, 7 grudnia 2017

Kawa z mlekiem....!? 2

Witajcie,
Dzisiaj druga część naszej podróży po różnych rodzajach kaw. Ostatnio skończyliśmy sącząc rozgrzewającą kawę po irlandzku. Zostańmy więc przy alkoholowych dodatkach i skosztujmy Caffe Corretto czyli kawy z dodatkiem likieru. Nazwę tłumaczymy jako kawa skorygowana lub poprawiona, dokładnie rzecz biorąc alkoholem. Do kawy typu corretto nie nadają się kawy rozcieńczone zbyt dużą ilością wody, musi być skoncentrowane, wyraziste espresso. Dodajemy odrobinę brązowego cukru, który jest tu lepszy niż biały, ponieważ zmniejsza goryczkę kawy, ale jednocześnie nie dodaje zbyt intensywnej słodyczy. Na koniec dolewamy odrobinę mocnego alkoholu. Do caffe corretto najczęściej używa się grappa czyli włoskiego winiaka, który powstaje z fermentacji i destylacji wytłoków- skórek i pestek. Alkohol w kawie podkręca smak, staje się ona jeszcze bardziej wyrazista i intensywna. 
Za oknem bywa biało i mroźno, i nie jest to najlepszy czas na takie cuda w kuchni ale warto wspomnieć o Cafe frappe, napoju kawowym sporządzanym na bazie kawy rozpuszczalnej, lodu i mleka. Czyli po prostu kawa mrożona. Kawę i cukier wsypujemy do shakera zalewamy odrobiną wody tylko tyle aby przykryć składniki, ubijamy, aż utworzy się gęsta piana, przelewamy do wysokiej szklanki z lodem i uzupełniamy wodą lub mlekiem. Świetlna alternatywa na ciepłe letnie dni. Poczekajmy jeszcze kilka miesięcy aż nas pogoda trochę porozpieszcza. 
Flat white czyli „biała płaska” to napój kawowy pochodzący z Australii lub Nowej Zelandii. To kawa składająca się z dwóch porcji espresso z dodatkiem gorącego mleka. Brak na niej spienionej pianki , gdyż jak sama nazwa wskazuje flat white powinna być idealnie płaska. 
Mocha to jeden z wariantów kawy latte. Do espresso dodajemy czekoladę, następnie dolewamy gorącego mleka i kładziemy bitą śmietanę. Odmiennie niż latte czy cappuccino, kawa mokka nie zawiera piany. Kawę mocha serwuje się czasami z kakao lub syropem czekoladowym. Istnieje wariant tej kawy, w którym zamiast ciemnej lub mlecznej czekolady dodaje się białą. Jest również odmiana zwana „zebrą”, do której dodaje się zarówno syrop z ciemniej, jak i z białej czekolady. Opisując te wszystkie kawy, naszła mnie ochotą na coś dobrego. Więc zakończymy ten wpis elegancką kawa po wiedeńsku a ja udam się do kuchni, przyrządzić jakąś dobrą kawę na tak mile zaczęty dzień. 
Kawa po wiedeńsku, jak nazwa wskazuje pochodzi z Wiednia. Oryginalna kawa po wiedeńsku to mocny ekstrakt kawowy połączony z czekoladą z dodatkiem bitej śmietany i posypki w postaci cynamonu lub kakao. Ten rodzaj kawy świetnie nadaje się na zimowe popołudnia gdyż świetnie rozgrzewa i dodaje energii. Jak widać w kwestii kawy mamy naprawdę spore pole do popisu. A kto wie, może w ferworze przygotowań uda Wam się stworzyć jakiś nowatorski pomysł na kawę :). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz