Historia kawy to historia bardzo ciekawa. Jej podróż do Polski od czasów odkrycia w I tysiącleciu n.e. w Etiopii była dość długa, bo na polskich stołach zagościła dopiero pod koniec XVII w.
Ale w podróż w czasie wybierzemy się kiedy indziej. Dzisiaj chciałbym Was zabrać w podróż po świecie. A dokładnie do Etiopii. I mimo że kawę uprawia się obecnie w ok 70 krajach na całym świecie, to Etiopię wybrałem z kilku powodów.
- Etiopia to kraj w którym kawa została odkryta, według legendy przez stado kóz.
- Etiopia jest jednym z największych producentów kawy na świecie. Wysyła w świat około 200 tyś. ton kawy rocznie.
- W Etopii kawę uprawia się naturalnie, nie ma wydzielonych plantacji przemysłowych ani zautomatyzowanej uprawy, nie używa się pestycydów. Zbiory prowadzi się ręcznie. W ogóle metody uprawy ziaren nie zmieniły się tu praktycznie od X wieku.
- Do naturalnych metod uprawy dodajmy idealne warunki klimatyczne, świetne gleby i dostajemy 100 % pyszną kawę.
- Kawa nie jest traktowana tylko jako produkt eksportowy. W Etiopii parzenie i picie kawy to cały rytuał, który łączy rodziny, sąsiadów. My kawę pijemy w biegu, między jednym spotkaniem a drugim. Oni kawą się rozkoszują. I piją jej bardzo dużo, połowa uprawianej tu kawy jest spożywana na miejscu.
Etiopia specjalizuje się głównie w uprawie Arabici. Kawa rośnie na wysokości ok. 1 500 m.n.p.m. Jest to najbardziej optymalna wysokość, gdyż właśnie kawy wysokogórskie są najbardziej cenione.Dlaczego? Zwykle pochodzą od silniejszych roślin, które wytrwały w cięższych warunkach klimatycznych a tym samym są odporne na różne choroby. Krzew na dużych wysokościach rośnie i dojrzewa dłużej, co skutkuje głębszym i bardziej interesującym smakiem. Ogólnie ujmując, im kawa rośnie wyżej tym profil smakowy staje się bardziej wyrazisty, charakterystyczny, o wyraźnych nutach owocowych.
Większość kawy jest eksportowana do Japonii i Stanów Zjednoczonych, które prowadzą z Etiopią handel na zasadach fair trade czyli sprawiedliwego handlu. Warto wspomnieć o zasadach fair trade. To partnerstwo handlowe oparte na dialogu i szacunku. Umowę o współpracy podpisuje się bezpośrednio z etiopskimi producentami kawy, gdyż w przeciwnym razie największe zyski uzyskują pośrednicy. To pozwala etiopskim farmerom na większą kontrolę sprzedaży ich produktów jak i przyczynia się do rozwoju uprawy handlu kawy w Etiopii. Zasady fair trade są bardzo ważne dla sprawiedliwego handlu międzynarodowego.
Jak widać drogą z małego krzaka do filiżanki kawy jest bardzo długa, a nasza podróż to zaledwie esencja tego co dzieje się po drodze.
Jeśli marzycie o egzotycznych smakach zapraszamy do naszej palarni, nie mogło u nas zabraknąć tak wybornej kawy. W Buena Cafe oferujemy kawę Etiopia Djimmach, pochodzącą z Djimmach, miasta położonego w południowej części regionu Kaffa. Zachęcam do zapoznania się z jej smakiem. Być może śladem etiopczyków, zwolnisz na chwilę by spędzić czas na smakowaniu kawy w obecności najbliższych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz