Szukaj...

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Kawa i jej ukryte w ziarenku talenty .....

Kawa pyszny napój, który ożywia ciało i umysł. Mielimy, parzymy i delektujemy się aromatycznym napojem. Przyznajcie, że nic tak nie poprawia humoru od rana jak pyszna kawa. Jednak kawa ma wiele ciekawych zastosowań i korzyści. Oto niektóre z nich: 

 1. Przyjaciel każdego sportowca.
 Kofeina zawarta w kawie jest alkaloidem purynowym wytwarzanym przez rośliny, który wykazuje działanie psychoaktywne na nasz ośrodkowy układ nerwowy. Efektem działania kofeiny jest przyspieszenie metabolizmu,oczywiście kiedy pijemy “mała czarną” bez żadnych słodkich dodatków. Kofeina powoduje również szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, obniża uczucie zmęczenia i poprawia koncentracje. 

 2. Kawa dla urody. 
 W służbie naszej urody, i picie kawy i stosowanie zewnętrzne przynosi spore korzyści. Kawa, oprócz kofeiny, zawiera polifenole czyli substancje zwane antyoksydantami opóźniające proces starzenia organizmu oraz neutralizujące wolne rodniki, które odpowiadają za proces niszczenia komórek. Kawę możemy również użyć do przygotowania całej masy kosmetyków...pellingów, maseczek, płukanek do włosów. Sposób na pięknie pachnące, eko kosmetyki. 

 3. Neutralizuje zapach. 
 Przed wizytą w perfumerii warto zaopatrzyć się w ziarna kawy. Kiedy po powąchaniu kilku zapachów, zaczną się one mieszać warto powąchać ziarenka a węch “ się zresetuje” i będziemy mogli dalej zanurzać się w krainie zapachów. Jeśli są nieprzyjemne, również pomoże kawa. Umieszczenie jej np. w lodówce zneutralizuje nieprzyjemne zapachy. 

 4. Na zdrowie.  
Kawa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Korzyści jakie płyną z jej picia to: 

  •  zmniejszenie ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych poprzez działanie moczopędne, 
  •  obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 20-30%, za co odpowiedzialne są antyoksydanty zawarte w napoju, 
  •  działanie antypróchniczne poprzez antybakteryjne składniki kawy, za które są odpowiedzialne przeciwutleniacze polifenolowe, 
  •  zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka, za które są odpowiedzialne antyoksydanty i składniki przeciwzapalne. Obniżona zostaje ilość podziałów komórek rakowych oraz maleje ilość zdrowych komórek obumierających w trakcie podziałów nowotworowych. Ponadto zawarte w kawie substancje hamują reakcje metylacji DNA – jest to biochemiczna zmiana przyczyniająca się do ekspresji genów odpowiadających za tworzenie nowotworów, 
  •  jest źródłem wielu składników odżywczych, taki jak: antyoksydanty, witamina PP czyli niacyna, kwasy organiczne: mrówkowy, octowy, glikolowy, składniki mineralne takie jak mangan czy potas. 
 5. Na szczęście.
  Kofeina działa jak neuroprzekaźnik w ośrodkowym układzie nerwowym, zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników: dopaminy, noradrenaliny, adrenaliny, acetylocholiny, serotoniny. Zwiększa i przedłuża działanie adrenaliny. Pełnia szczęścia i mocy :)

 6. W kuchni. 
Przepisów z kawą w tle jest całe mnóstwo, wystarczy ruszyć wyobraźnią … ale to jest temat na osobny wpis.

 I pomyśleć ile korzyści mieści się w takiej małej filiżance kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz