Szukaj...

poniedziałek, 6 listopada 2017

Arabica vs Robusta

Na świecie istnieją tak naprawdę dwa rodzaje kaw Arabica i Robusta. Pokarzemy Wam dzisiaj czym różnią się te kawy i jak wspaniale się uzupełniają.  




ARABICA
Arabica jest kawą wymagającą i trudniejszą w uprawie. Plantacje muszą być położone na wysokości od około 1000 m to 2000 m nad poziomem morza. Ten rodzaj kawy wymaga gleb o niskim pH oraz ciepłego klimatu. Jej drzewka osiągają od 3 do 5 metrów. Łodyga jest prosta, równa z długimi cienkimi gałązkami. Arabica jest gatunkiem, którego udział w światowym rynku produkcji kawy wynosi 70% czyli zdominowała rynek, mimo że jej ziarna są droższe. Arabica jest słabsza niż Robusta, zawiera w sobie od 1 do 1.5% kofeiny. Jednak jeśli chodzi o paletę smaków i aromatów nie ma sobie równych. Znajdziemy tu delikatne, lekko cytrusowe w smaku odmian z Afryki, orzechowo-czekoladowe ziarna z Ameryki Południowej i Środkowej oraz ciężkawe i ziemiste arabici azjatyckie. 

ROBUSTA 
Robusta jest kawą łatwiejszą w uprawie. Stanowi ok 30 % światowych upraw kawy. Jej plantacje mogą być położone w bardziej przystępnych rejonach, na wysokości już od około 200 m nad poziomem morza. Drzewka Robusty osiągają wielkość od 7 do 13 metrów. Posiada więcej kofeiny niż Arabica – od 2 do 2.5%. Jest to kawa odporna na różne choroby, łatwiejsza w uprawie, a co za tym idzie – tańsza. Jednak Robusta nie ma tylu wspaniałych smaków i aromatów, które oferuje nam Arabica. Jest kawą gorzką, ziemistą i prostą jeśli chodzi o bukiet smakowy. 

Arabica daje nam wspaniałe smaki, posmaki i różne aromatyczne rewelacje. Robusta daje kawie moc. Poza tym gorzki i ziemisty smak Robusty jest nawet pożądany w kawach do espresso. Robustę używa się także do produkcji kaw rozpuszczalnych. 

Dzięki odpowiedniemu połączeniu tych dwóch rodzajów kaw otrzymuje wiele ciekawych mieszanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz