Z maleńkiego kraju z Ameryce Środkowej pochodzi nasza
kawa Gwatemala. Państwo jest położone
nad Oceanem Atlantyckim oraz Oceanem Spokojnym. Graniczny między innymi w
Hondurasem, z którego również kupujemy kawę. Ma też innych sąsiadów – Meksyk,
Salwador, Belize. Kraj ten jest 3 razy mniejszy od Polski.
Historia kawy w Gwatemali sięga końca XVII w . Sadzonki kawy
zostały przywiezione tam przez jezuickich misjonarzy. Jak może pamiętać z
innych wpisów, duchowni często mieli swój wkład w spopularyzownie kawy w
różnych krajach.
Przemysł związany z kawą został rozwinięty przez osadników
niemieckich.
A dzisiaj?
A dzisiaj?
Jeden z największych producentów kawy w tamtym rejonie
świata, znalazłam informacje że ósmy na rynku światowym.
Większość plantacji znajduje się na południu kraju, w rejonach Amatitlan, mieście leżącym w odległości 27 km na południe od stolicy kraju, nad jeziorem Amatitlán oraz Antiqua, mieście położonym w dolinie potoku o tej samej nazwie, na wysokości 1530 m n.p.m., w górzystym regionie środkowej Gwatemali. Nad miastem górują trzy wulkany, w tym jeden aktywny.
Większość plantacji znajduje się na południu kraju, w rejonach Amatitlan, mieście leżącym w odległości 27 km na południe od stolicy kraju, nad jeziorem Amatitlán oraz Antiqua, mieście położonym w dolinie potoku o tej samej nazwie, na wysokości 1530 m n.p.m., w górzystym regionie środkowej Gwatemali. Nad miastem górują trzy wulkany, w tym jeden aktywny.
Żyzna, wulkaniczna gleba, obfite deszcze – to idealne
warunki do uprawy kawy Arabika. Rośliny kawowca uprawiane są w cieniu, dzięki
czemu zyskują intensywny smak i aromat, ponieważ dojrzewają dłużej. Zresztą sama nazwa kawy Gwatemal SHB, którą możecie
oczywiście nabyć u nas sklepie wskazuje, że kawa dojrzewała na wysokości ok
1600-1700 m.n.p.m. Chodzi o oznaczenie SHB czyli Strictly Hard Bean. Takim skrótem jest oznaczana kawa rosnąca na sporych wysokościach, dzięki czemu uzyskujemy tak dobry smak. Do tego wulkaniczna gleba i mamy rewelacyjną kawę.
Kawa Gwatemala jest pozyskiwana metodą na mokro. Wspominałam o
tym w poprzednim wpisie, ale powtórzymy raz jeszcze na czym ta metoda polega. W dużym
skrócie polega na poddaniu ziaren kawowca działaniu wody, aby oddzielić miąższ
od ziarna. Znacznie przekłada
się ona na profil smakowy napoju. Kawy myte charakteryzują się lżejszym, bardziej
wytrawnym i czystym smakiem z wyraźniej zaznaczoną kwaskowatością.
Nasza kawa charakteryzuje się
przyjemną kwasowością, słodyczą i wyczuwalną nutą czekoladową, ma bardzo bogaty
bukiet smakowy i wspaniały aromat.
Ale tak jak ze wszystkim, najlepiej spróbować samemu. Ja tu tylko zachwalam rewelacyjną kawę.. :)
Ale tak jak ze wszystkim, najlepiej spróbować samemu. Ja tu tylko zachwalam rewelacyjną kawę.. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz