Szukaj...

wtorek, 20 marca 2018

Kawa tygodnia - Uganda Bugishu

Uganda to mały kraj położony we wschodniej Afryce,  nad jeziorem Wiktoria. Położony najwyżej ze wszystkich państw Afryki, na północno-zachodniej części Wyżyny Wschodnioafrykańskiej, może pochwalić się średnią wysokością terenu na poziomie 1500 m n.p.m. i najwyższym szczytem  czyli Górą Stanley o wysokości 5109 m n.p.m. 


W Ugandzie kawa arabica sprowadzona została z Malawi i jest uprawiana od 1900 roku.
 


Uganda, jest największym eksporterem ziarna w Afryce, drugim po Etiopii afrykańskim producentem kawy i siódmym producentem na świecie. Uganda eksportuje surową kawę, ale finansowanie jej produkcji jest już zbyt kosztowne dla ugandyjskiej gospodarki. Dlatego nie łatwo jest napić się ich rodzimej kawy w Ugandzie.

Uganda Bugishu  jest  uprawiana przy kenijskiej granicy, w regionie położonym we wschodniej Ugandzie, gdzie drzewka kawowe posiadają doskonałe warunki klimatyczne do uprawy. Plantacje usytuowane są u podnóża wygasłego wulkanu Mount Elgon a kawowce sąsiadują z polami bananowców. Idealny klimat w połączeniu z niezwykle  żyzną, powulkaniczną glebą sprzyjają hodowli tej wyjątkowej kawy.


Uganda Bugishu podlega obróbce mokrej, która w dużym skrócie polega na poddaniu ziaren kawowca działaniu wody, aby oddzielić miąższ od ziarna.  Ta metoda znacznie przekłada się na profil smakowy napoju. Kawy myte charakteryzują się lżejszym, bardziej wytrawnym i czystym smakiem z wyraźniej zaznaczoną kwaskowatością. W smakach tych kaw znajdziemy nuty cytrusowe, ziołowe, herbaciane, śliwek, żurawiny czy malin. Ten typ obróbki skutkuje także czystym smakiem i niższym body.


Kawy poddane właśnie tej metodzie są generalnie najbardziej cenione na świecie, zwłaszcza  w segmencie specialty. 

Nazwa Uganda Bugishu została nadana na cześć plemienia Bagishu. Na tym obszarze żyją dwa plemiona - Bagishu oraz Sabin, które w przeważającej mierze specjalizują się w uprawie najlepszej jakości kaw. Arabikę Bugishu klasyfikuje się  jako AA, A, AB, B, C, PB, E. Najwyższej jakości jest oczywiście Bugishu AA.


Kawa  UGANDA BUGISHU jest do nabycia w naszym sklepie internetowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz