Szukaj...

środa, 10 stycznia 2018

Oznaczenia na kawach....

Zastanawiając się nad kupnem kawy i przeglądając różne oferty na pewno natknęliście się na tajemnicze skróty. Nic Wam one nie mówią, ale niosą pewną informację na temat danej kawy. Warto znać te oznaczenia, ta dodatkowa wiedza pozwoli jeszcze lepiej dobrać kawę. Dzisiaj przygotowałam dla Was krótką ściągę z tych tajemniczych skrótów.  
Oznaczenia te odnoszą się zwykle do wielkości ziaren lub wysokości upraw. 

Rozmiar ziaren kawy 

Oznaczenia liczbowe

- Jedno z podstawowych kryteriów oceny kawy. Ziarna klasyfikuje się za pomocą systemu sit. Sita mają numery od 8 do 20 (sito o nr 8 osiem ma otwory wielkości 8/64, sito o nr 20- 20/64). Na każdym poziomie lądują ziarna określonej wielkości. Stosuje się podwójne oznaczenia jak 17/18 czy 16/17, ponieważ metoda ta nie jest doskonała i mogą występować pewne odchyły. Ziarna o numerze 8/9 to malutkie ziarna, których nie da się wykorzystać. Ziarna 19/20 występują bardzo rzadko. 

Oznaczenia literowe 

- Innym sposobem oznaczenia wielkości ziaren są oznaczenia literowe np. AA. Im więcej A tym większe ziarna. Im większe ziarna tym smaczniejsza kawa. Najczęściej występujące kawy z oznaczeniem AA to kawy z Kenii, Tanzanii i Papui Nowej Gwinei. Oznaczenie AAA otrzymują kawy peruwiańskie. 

Nazwy 

 - Excelso, Supremo, Maragogype – Supremo ziarna o wysokiej jakości , zaklasyfikowane jako rozmiar 18 lub nieco większy, Excelso to ziarna nieco mniejsze o bardzo dobrej jakości, stosuje się go w odniesieniu do kaw kolumbijskich, Maragogype kawa o naprawdę dużych ziarnach, które mogą mierzyć nawet 2 cm. Czasem określa się je jako „ziarna słoniowe”. Nazwa pochodzi od miasta Maragogype położonego w stanie Bahia, w regionie północno-wschodniej Brazylii. 

Wysokość upraw

Ziarna są klasyfikowane również ze względu na wysokość upraw. Zasada jest prosta , im wyżej położone plantacje tym lepiej. Na dużych wysokościach ziarna dojrzewają dłużej, ziarno jest pełne aromatu, ma bogatszy smak. Im wyżej tym mniej zanieczyszczeń , co również ma wpływ na jakość ziaren. 

 - SHB lub SHG - SHG Strictly High Grown (wyłącznie wysoko rosnąca) lub SHB Strictly Hard Bean (wyłącznie twarde ziarna) te skóry są współmierne i odnoszą się do kaw rosnących na wysokościach co najmniej 1500 metrów n.p.m. W takich warunkach drzewa kawowca dojrzewają powoli, dając ziarna o bogatym profilu,

 -SSB lub SB  - SSB Strictly Soft Bean (wyłącznie miękkie ziarna) lub SB Soft Bean (miękkie ziarna), te dwa oznaczenia są współmierne. Kawy określone w ten sposób rosną na wysokościach od około 700 do 1000 metrów n.p.m. Na tej wysokości ziarna szybciej dojrzewają co sprawia, że uzyskany napar będzie mniej kwaskowaty. 

Powyższe klasyfikacje w dużej mierze odzwierciedlają jakość kawy, jednak może się zdarzyć że kawa rosnąca wysoko nie zachwyci nas smakiem a kawa o ziarnach nieco mniejszych okaże się wyjątkowa. Dlatego warto szukać ,czytać etykietki …..i smakować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz