Szukaj...

wtorek, 20 lutego 2018

Kawa tygodnia- Brazylia Santos.


Nasz cykl "Kawa tygodnia" rozpoczyna delikatna Brazylia Santos 17/18.  W związku z tym przeniesiemy się na słoneczne wzgórza Brazylii, największego producenta kawy na świecie, do południowo-wschodniej części kraju, do prowincji Minas Gerais, Sao Paulo i Parana. Tam znajduje się największa liczba plantacji kawy.

Kawowce nie rosną naturalnie na kontynentach amerykańskich. Pierwsze drzewko kawowe w Brazylii zostało posadzone w roku 1727 przez Francisco de Melo Palheta. Legenda głosi, że Portugalczyk przemycił ziarna kawowe z Gujany Francuskiej do Brazylii, która była kolonią Portugalii, gdzie został wysłany jako członek misji dyplomatycznej. 

Przenieśmy się w najstarszy i bogaty w historię kawy region Mogiana, leżący wzdłuż granicy stanu São Paulo i wysunięty na południe stanu Minas Gerais. W 1872 roku dwudziestu jeden farmerów kawy jako pierwsi zainwestowali w nową linię kolejową w północno-wschodnim Sao Paulo w Brazylii, w pobliżu granicy z Minas Gerias. Nowa linia kolejowa została ochrzczona "Mogiana Railroad Company". Stała się bardzo szybko najważniejszą formą transportu kawy do portów zlokalizowanych nad brzegiem oceanu Atlantyckiego. Dla regionu linia kolejowa była tak ważna, że przejęto nazwę Mogiana. Po stuleciu eksploatacji tory zostały w znacznym stopniu zdemontowane, nazwa regionu zmieniona ale zachowała swój przybrany pseudonim. 

Region doliny Mogiany to miejsce gdzie występują jedne z najlepszych warunków klimatycznych i glebowych do uprawy kawy w całej Brazylii. Występuje tam bogata w minerały czerwona, wulkaniczna gleba. Kawa uprawiana jest na wysokości 800-1200 m n.p.m. Jest przetwarzana w sposób naturalny, metodą na sucho. Proces ten polega na tym, że ziarna kawy po zbiorach są wystawiane do suszenia na słońcu. Efektem tego jest przejście cukrów zawartych w miąższu do ziarna kawy, po wysuszeniu usuwana jest wierzchnia skorupka i w ten sposób otrzymujemy ziarno zielonej kawy, pełne bogactwa aromatów.
         

Znanym rejonem uprawy kawy są również wzgórza Sul Minas, w południowej części stanu Minas Gerais na północny wschód od Sao Paulo. Ten teren to tzw. serce upraw brazylijskiej kawy. Cerrado, to region otaczający miasto Patrocínio, w połowie drogi pomiędzy Sao Paulo i Brasília. Pogoda i gleby tego terenu sprawiają, że kawa zbierana z tamtejszych upraw jest wyjątkowo aromatyczna.
   

Położenie geograficzne i odpowiedni klimat Brazylii są korzystne do uprawy kawy wysokogatunkowej. Dlatego w Brazylii uprawia się głównie arabikę, a za najlepszą uznawana jest Santos.
BRAZYLIA SANTOS 17/18 jest dostępna w naszym sklepie internetowym, a w tym tygodniu szczególnie zachęcam do zakupów, z powodu atrakcyjnego rabatu na tą kawę.

Jednym z moich "podróżowych" marzeń było odwiedzenie Wodospadów Iguaçu , znajdują się na granicy Brazylii i Argentyny. Jeśli uda mi się kiedyś spełnić to marzenie, to odwiedzę również Sao Paulo i okolice, oraz oddalony o 80 km port Santos. To będzie również okazja do zobaczenia brazyliskich plaż , które są podobno piękne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz