Kto
z nas nie lubi zapachu świeżo zmielonej kawy?! Chyba każdy ma związane z tym
miłe wspomnienia. Kupując ten produkt na pewno zastanawialiście się jak
przechowywać kawę, aby zachować jej aromat na dłużej.
W artykule odpowiemy sobie na
trzy pytania :
- jak przechowywać kawę?
- gdzie przechowywać kawę?
- w czym przechowywać kaw?
Jak przechowywać kawę ?
Kupujemy kawę. I tu pojawia się
pierwszy „problem”. Ziarna czy mielona? Każdy na pewno wie, że dłużej utrzymamy
świeżość kawy niezmielonej. Najlepiej
było by mielić małe ilości kawy, tylko na bieżący użytek.
Kawa jest produktem spożywczym,
który możemy przechowywać dość długo. Ciężko mówić jednak o świeżość po dwóch
latach od palenia. Kawa najlepiej smakuje do kilku miesięcy po wypaleniu.
Warto więc czytać daty palenia. Każda palarnia raczej umieszcza takie
informacje na opakowaniach. U nas zawsze wiesz kiedy kawa była palona, wszelkie
informacje są umieszczone na pudełku.
Kawę najlepiej przechowywać w
oryginalnym opakowaniu, w tym w którym ją kupiliśmy. Kawa z palarni kawy - świeżo palona, jest
pakowana w specjalny doypack z wentylem.
Kawa po paleniu musi prze kilka dni odgazowywać z dwutlenku węgla. Jest to naturalny proces, który następuje w
wyniku częściowej karbonizacji ziaren podczas palenia. Proces odgazowywania
trwa nawet kilkanaście dni po wypaleniu dlatego dobrze jest trzymać ziarna w
opakowaniu z wentylem.
Gdzie przechowywać kawę?
Może zacznę od tego gdzie nie przechowywać kawy. W
lodówce.
Po pierwsze wilgoć, która źle
wpływa na kawę. Po drugie niska temperatura, która niszczy aromat kawy. Po
trzecie lodówka pełna jest różnych zapachów, a kawa świetnie absorbuje zapachy.
Będzie więc „zbierać” woń szynki, sera czy cebuli.
Tak więc lodówka odpada.
Idealne miejsce dla kawy:
- Suche
- Ciemne
- Raczej chłodne (ale nie lodówka, kawa lubi temperaturę pokojową)
- Szczelne
W czym przechowywać?
Kawę możemy przechowywać z
metalowym, szklanym lub ceramicznym opakowaniu . Ale……
Kiedy w puszce metalowej, to
najlepiej zostawić ją w oryginalnym opakowaniu
i schować do puszki. Metal lub
aluminium psuje smak kawy, więc lepiej aby nie miała bezpośredniej styczności
ze ściankami naczynia.
Kiedy w puszcze szklanej, to
najlepiej przechowywać w półce, aby ograniczyć dostęp światła. Szklany słój wypełniony
ziarnami kawy wygląda efektownie i z
pewnością jest świetną ozdobą kuchni, jednak nie jest to dobry sposób na
przechowywanie ziaren.
Kiedy w ceramicznym opakowaniu to nasypać po brzegi aby dostęp powietrza był
jak najmniejszy. Im szczelniejsze opakowanie tym lepiej.
Świetną opcją są próżniowe
opakowania. W tego typu pojemniku kawa będzie długo świeża i nie straci aromatu.
Stosując się do tych kilku zasad
będziemy mogli długo cieszyć się świeżością kawy. Przecież po to właśnie, jako
świadomi konsumenci, którzy chcą czegoś więcej, decydujemy się na kawę z
palarni. Ponieważ chcemy produktu dobrej jakości, świeżego i dobrego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz