Szukaj...

czwartek, 12 kwietnia 2018

Kawa tygodnia Etiopia ....



Etiopia to  państwo położone we wschodniej Afryce, kolebka kawy – to tam wszystko się zaczęło, kiedy to w I tysiącleciu kawa została odkryta przez....kozy. Etiopia oprócz tego, iż jest kolebką kawy, jest też  jej głównym producentem w skali całego świata.
W Etiopii uprawia się  głównie Arabici. Kawa rośnie na wysokości ok.1 500 m.n.p.m.  Krzewy rosną na sporych wysokościach, dojrzewają dłużej, co skutkuje głębszym i bardziej interesującym smakiem.  Jej profil smakowy jest bardziej wyrazisty, charakterystyczny, o wyraźnych nutach owocowych. 

W Etiopii istnieje cały rytuał parzenia i picia kawy. To czas kiedy ludzie skupiają się razem. Rodzina czy sąsiedzi spotykają się , mogą ze sobą porozmawiać, pobyć. To bardzo gościnny i radosny rytuał. 

Nie było mi dane uczestniczyć w takie uroczystość, jednak natknęłam się na bardzo malowniczy opis na jednym z blogów. 


Jeśli ktoś jest ciekawy jak wygląda etiopski sposób parzenia odsyłam to ciekawego artykuły:

TU ZAPRASZAM


Myślę, że taki sposób celebrowania picia kawy nie przyjął by się u Nas w Polsce. Podczas tego rytuału nikt się spieszy, trwa nawet  kilka godzin…. Wyobrażacie sobie popołudniową kawę trwając do wieczora. Kto ma na to czas?! :)

Podobno w Etiopii mają  przysłowie brzmiące: 

„Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz- napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy” 

Przemysł kawowy daje zatrudnienie ok ¼ mieszkańców Etiopii. Ponieważ jest to kraj dość biedny , niewiele jest tutaj profesjonalnych i dużych plantacji.  Większość, to małe rodzinne gospodarstwa, gdzie kawa uprawiana jest w taki sam sposób jak dawno dawno temu, metodami bardzo tradycyjnymi. Jest zbierana ręcznie i obrabiana metodą „ na sucho”. To metoda polegająca na wysypywaniu  ziaren na płaską powierzchnię, wystawioną na działanie słońca. Ziarenka są suszone około 4 tygodni i regularnie przewracane.  Nie używa się sztucznych nawozów ani szkodliwych pestycydów – pyszna kawka i naturalna w 100 %.

Kawa etiopska ma bardzo ciekawy smak. Cytrusy to jedne z nut smakowych jakie wyczujemy pijąc jej łyk. Doskonała równowaga smaku i aromatu jest zbalansowana z delikatnie przebijającym się winnym oraz owocowo-korzennym posmakiem.
Macie ochotę spróbować? Zapraszam do naszego sklepu internetowego, gdzie możecie nabyć ETIOPIE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz