Etiopia to państwo położone we
wschodniej Afryce, kolebka kawy – to tam wszystko się zaczęło, kiedy to w I tysiącleciu
kawa została odkryta przez....kozy. Etiopia
oprócz tego, iż jest kolebką kawy, jest też jej głównym producentem w skali całego świata.
W Etiopii uprawia się głównie Arabici. Kawa rośnie na wysokości ok.1 500 m.n.p.m. Krzewy rosną na sporych wysokościach,
dojrzewają dłużej, co skutkuje głębszym i
bardziej interesującym smakiem. Jej
profil smakowy jest bardziej wyrazisty, charakterystyczny, o wyraźnych nutach
owocowych.
W Etiopii istnieje cały rytuał
parzenia i picia kawy. To czas kiedy ludzie skupiają się razem. Rodzina czy
sąsiedzi spotykają się , mogą ze sobą porozmawiać, pobyć. To bardzo gościnny i
radosny rytuał.
Nie było mi dane uczestniczyć w
takie uroczystość, jednak natknęłam się na bardzo malowniczy opis na jednym z blogów.
Jeśli ktoś jest ciekawy jak wygląda etiopski sposób parzenia odsyłam to
ciekawego artykuły:
TU ZAPRASZAM
TU ZAPRASZAM
Myślę, że taki sposób celebrowania picia kawy nie przyjął by się u Nas w Polsce. Podczas tego
rytuału nikt się spieszy, trwa nawet kilka godzin…. Wyobrażacie sobie
popołudniową kawę trwając do wieczora. Kto
ma na to czas?! :)
Podobno w Etiopii mają przysłowie brzmiące:
„Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz- napij się
kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy”
Przemysł kawowy daje zatrudnienie
ok ¼ mieszkańców Etiopii. Ponieważ jest to kraj dość biedny , niewiele jest
tutaj profesjonalnych i dużych plantacji.
Większość, to małe rodzinne gospodarstwa, gdzie kawa uprawiana jest w
taki sam sposób jak dawno dawno temu, metodami bardzo tradycyjnymi. Jest zbierana ręcznie i obrabiana metodą „ na sucho”. To metoda polegająca na wysypywaniu ziaren na
płaską powierzchnię, wystawioną na działanie słońca. Ziarenka są suszone około 4
tygodni i regularnie przewracane. Nie używa się sztucznych nawozów ani
szkodliwych pestycydów – pyszna kawka i naturalna w 100 %.
Kawa etiopska ma bardzo ciekawy
smak. Cytrusy to jedne z nut smakowych jakie wyczujemy pijąc jej łyk.
Doskonała równowaga smaku i aromatu jest zbalansowana z delikatnie
przebijającym się winnym oraz owocowo-korzennym posmakiem.
Macie ochotę spróbować? Zapraszam
do naszego sklepu internetowego, gdzie możecie nabyć ETIOPIE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz