Jeśli chodzi o kawę, jestem miłośniczką tradycyjnej (nudnej?! ;) ) wersji - czarna….. z małą ilością mleka. Czasem jednak mnie natchnie. Coś bym dodała do kawy, aby nieco urozmaicić jej smak.
Najprostszym wydaje się być zakup kawy smakowej.
Obecnie w sklepach mamy bardzo duży wybór kaw aromatyzowanych, w smakach naprawdę możemy przebierać. Jednak kaw aromatyzowanych unikamy, dlatego nie posiadamy ich w naszym asortymencie.
Zanim przejedziemy do sedna
sprawy, czyli jak samemu zrobić sobie kawę smakową, napiszę czemu unikać tych
aromatyzowanych.
Po pierwsze - aromaty używane do
nasączania kaw to sztuczne olejki, nie mające z naturalnymi nic wspólnego. To
sama chemia. Ziarna spryskiwane są zaraz po wypaleniu, w momencie kiedy proces
palenia jest zakończony ochładzaniem ziaren zimnym powietrzem, aby wydobyć i zachować najlepsze walory smakowe. Kiedy są
spryskane w takim momencie, zaburza to naturalny proces zamykania się ziaren.
Po drugie - do kaw smakowych używa
się arabiki i robusty bardzo słabej jakości. Nasączanie ich sztucznymi aromatami
oraz wypalanie ziaren, maskuje jej niedoskonałości. Cena jest natomiast wysoka, jak za kawę
najwyższej jakości.
Po trzecie - kiedy kupujemy
kawę w ziarnach i mielimy w młynku,
sztuczne olejki oblepiają żarna oraz na długi czas pozostawiają zapach i smak
aromatu, którym dana kawa była nasączona.
Kawom smakowy, sztucznie
aromatyzowanym mówi nie.
Są sposoby na urozmaicenie naszej małej czarnej, bardziej naturalnymi sposobami …..prostymi, znanymi wszystkim...
Zabawa w
kuchni – czyli przygotowanie samemu kawy poprzez dodanie ciekawych
dodatków. Najprostszym sposobem na wzbogacenie smaku kawy jest zastosowanie różnych przypraw:
Kardamon to jedna z najstarszych
przypraw na świecie pochodzi z południowych Indii i ze Sri Lanki. Pachnie intensywnie, słodkawo, a w smaku jest
korzenny i lekko ostry. Nada kawie nieco orientalnego charakteru.
Cynamon, czyli zmielona kora
cynamonowca cejlońskiego. Dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakteryzuje
się słodkawo-korzenny, lekko piekący smakiem i silny aromatem.
Anyż ma słodkawy, ale ostry smak,
bardzo charakterystyczny przypominający nieco koper i lukrecję.
Możesz użyć wanilii,
imbiru a nawet pieprzu, lub…. stworzyć własną mieszankę do kawy.
I tu umieszczę
krótki przepis na kawę 5 smaków. Zachęcam do stworzeni własnej autorskiej
mieszkanki. Kawa to radość, zabawa….. smaki i aromaty, więc bawcie się…
Składniki :
1-2 łyżeczki kawy,
300
ml wody
cynamon
kardamon,
imbir,
goździki mielone,
cytryna
sól
miód
Ilość przypraw
dodajemy na oko w zależności od tego co lubimy. Podane ilości są przybliżone,
można je modyfikować. Trzeba przy tym
pamiętać, że te przyprawy są bardzo wyraziste i aromatyczne, więc należy je
stosować z umiarem. Mają za zadanie wzmocnić i urozmaicić smak kawy, a nie
zagłuszyć go.
Przepis na tą
kawę zaczerpnęłam z kuchni 5 przemian.
Z 300 ml wody odlej małą łyżkę. Resztę wody
zagotuj – ma lekko wrzeć na małym ogniu,
po dwóch minutach dodaj szczyptę cynamonu,
po kolejnych dwóch minutach szczyptę imbiru
i kardamonu oraz ok 4-6 goździków,
po kolejnych dwóch minutach łyżkę wody z
odrobiną soli ,
gotuj dwie minuty, wyciśnij 3-5 kropel
cytryny,
po kolejnych dwóch minutach wsyp dwie łyżki
kawy i gotuj ok 3-4 minuty,
dodaj miodek, odstaw kawę na chwile aby opadły fusy
... i rozlej do kubeczków..
Taka kawa rozgrzewa, ale też dodaje energii więc kiedy mamy
o poranku trochę więcej czasu może warto przygotować sobie takie „eliksir mocy”,
na przykład na bazie kawy Brazylia Santos.
Krótki przepis… po zrobieniu można wykorzystać nie tylko
do kaw.
Składniki na 250 ml:
skórka z dużego owocu pomarańczy l, cytryny, limonki
125 ml wódki
125 ml wody
Pomarańczę, cytrynę, limonkę wyszorować i wyparzyć,
obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą
białą skórkę tzw. albedo mimo, że zawiera wiele substancji odżywczych- jest
gorzkie,skórkę drobniutko kroimy i wrzucamy rzucić do słoiczka.
zalewamy wodą wymieszaną z wódką,
wstrząsamy
i odkładamy w ciemne, suche miejsce.
Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach,
ale pełny aromat uzyskuje po 2 miesiącach. Ważny ok . 1 roku.
Mam nadzieje, że artykuł zainspirował- nie zanudził, jak głosi tytuł, który służy do zwrócenia uwagi, do eksperymentów kawowo-smakowych ..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz