Chemex to ciekawe urządzenie, służące do parzenia kawy.
Oprócz pasji do kawy, ma również zacięcie artystyczne. Występuje w wielu różnych serialach i filmach. m.in. jedynym z moich ulubionych pt. „Przyjaciele”. Nieraz w scena w kuchni, u jednej z bohaterek widzimy jak paczka znajomych pije kawę i nalewa sobie ja z właśnie z chemexu. Zwróćcie uwagę. Ja, odkąd to zauważyłam, widzę ten chemex cały czas.. jeśli nie jest używany, stoi gdzie między sprzętami kuchennymi. Występuje również w znanym serialu "Mad Men", pojawił się w takich filmach jak „Dziecko Rosemary”, „Interstellar”…
Prawdziwa gwiazda :)
Krótka historia:
Chemex został wynaleziony przez
ekscentrycznego, niemieckiego chemika, dr Petera Schlumbohm, który w 1942 wyemigrował do
Ameryki. W ciągu swojej kariery opracował ponad 300 patentów, od koktajli do
samochodów. Jego celem było sprawienie, aby przedmioty codziennego użytku stały
się bardziej funkcjonalne, atrakcyjne i przyjemne w użyciu.
W 1941r. wynalazł CHEMEX,
podczas przerobienia nieco lejka laboratoryjnego na zaparzacz do kawy. Projekt
ekspresu opatentował i tego samego roku
założył w Nowym Jorku firmę Chemex Corporation, która miała się zająć
produkcją nowego wynalazku.
Skąd pomysł na tak ciekawy
kształt?
Peter Schlumbohm jako przedstawiciel tzw. ruchu New Kitchen we
wzornictwie, traktował kuchnię jak laboratorium chemiczne, sam zresztą był specjalistą od filtracji i ekstrakcji. Dlatego
przy tworzeniu swojego ekspresu do kawy inspirował się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym przez
chemików.
Instytut Technologii z Illinois ponad
50 lat temu uznał go za „jeden z
najlepiej zaprojektowanych przedmiotów czasów współczesnych”.
Kilkadziesiąt lat temu był on
zupełnie normalnym wyposażeniem kuchni
amerykańskiej klasy średniej. Nie kojarzył się zupełnie z alternatywą.
Coraz powszechniejsze ekspresy ciśnieniowe wyparły takie urządzenia jak Chemex.
Pojawienie się tzw. trzeciej fali
kawowej w latach 90 XX w. przyczyniła się do tego, że takie sprzęty powróciły w
wielkim stylu i stały się ikoną
alternatywnego stylu tzw. „slow coffe”.
Zalety Chemexu.
- można w nim zaparzyć duże ilości
aromatycznej kawy – urządzenie jest dostępne w różnych wielkościach,
można dobrać do swoich potrzeb.
-elegancki i harmonijny kształt , który sprawia że jest
to sprzęt będący piękną ozdobą kuchni.
- łatwość czyszczenia – jest to
urządzenie proste, nadaje się do mycia w zmywarce, utrzymanie czystości jest
proste i szybkie.
- prosty w obsłudze – zaparzenie
kawy w tej eleganckiej „probówce” nie powinno sprawić nikomu trudności.
Wady Chemexu
- być może dla niektórych może
być to cena , która waha się w granicach 200 zł.
Jak przygotować kawę?
Potrzebujemy:
- kawę świeżo paloną, zmieloną średnio grubo,
- filtry do
kawy,
- wodę .
- Włóż papierowy filtr do górnej części Chemexa. Zagotuj wodę i przelej nią filtr. Po pierwsze pozbędziemy się papierowego posmaku, a dodatkowo podgrzejemy dzbanek, dzięki czemu kawa dłużej utrzyma temperaturę. Wodę wylewamy, uważając na filtr.
- Kawę wsypujemy do filtra i zalewamy wodą ale nie wrzącą, ok 90 stopni. Nalewamy tyle wody aby minimalnie zakryła kawę – odczekujemy chwilę i stopniowo dolewamy resztę wody.
- Ściągamy filtr i rozlewamy nasza kawę do kubeczków.
Jeśli chodzi o proporcje, każdy powinien sam dojść do tego
co mu smakuje. Kawa z Chemexu wychodzi dość delikatna, więc jeśli lubicie
mocniejsze smaki użyjcie więcej kawy mniej wody.
Praktyka czyni mistrza.
A jeśli stwierdzicie że to jednak nie to, parzenie trwa za
długo lub z innego powodu zaprzestaniecie używania Chemexu, możecie sobie z
niego zrobić gustowny wazon….
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz