Szukaj...

wtorek, 22 maja 2018

Historia trendów ... co to jest trzecia fala kawy?

Co to jest trze­cia fala kawy??

 

Trze­cia fala to obecne trendy doty­czące kawy, a będące kon­se­kwen­cją wzro­stu świa­do­mo­ści kon­su­men­tów. Doce­niono kawę dobrej jako­ści, zwra­ca­jąc więk­szą uwagę w jaki spo­sób prze­biega pro­ces pale­nia, skąd pocho­dzi ziarno, w jaki spo­sób jest ona przy­go­to­wy­wana.

 

Myślę, że okre­śle­nie trze­ciej fali, można przy­pi­sać ogól­nie do naszych zacho­wań kon­su­menc­kich, ponie­waż ten wzro­stu świa­do­mo­ści dotyczy nie tylko kawy, ale wielu innych pro­duk­tów. Chcemy tego co naj­lep­sze, co dobre, smaczne i zdrowe.

 

Skoro jest trze­cia fala, była rów­nież pierw­sza i druga. W tym wpi­sie zoba­czymy w jaki spo­sób kształ­to­wało się podej­ście do tego ciem­nego i aro­ma­tycz­nego napoju.
Pamię­ta­cie zapewne z wpisu pt.  Od małego krzaczka  do filiżanki kawy kilka fak­tów historycznych na temat kawy. Jeśli nie pamię­ta­cie lub nie czy­ta­li­ście, a inte­re­suje Was to, zapra­szam do lek­tury. Przy­po­mi­nam, tek­sty na tym blogu czy­tamy tylko z fili­żan­ką­/kub­kie­m/sz­klanką kawy w dłoni 😉


Jak wyglą­dało na prze­strzeni lat podej­ście do kawy?

Pierw­sza fala: kawa dla mas – lata 1900–1960
-doce­niono pobu­dza­jące wła­ści­wo­ści kawy, jej głów­nym zada­niem było doda­wać ener­gii
-kawa była gorzka, bez smaku i luro­wata – uży­wana dużo cukru oraz śmie­tanki aby napój nada­wał się do picia
-wyna­le­ziono kawę roz­pusz­czalną, dzięki czemu zapa­rze­nie kawy było pro­ste
-kawa pako­wana próż­niowo
-czasy maso­wej pro­duk­cji, pozy­ski­wa­nia taniego surowca i roz­woju reklamy – niska świa­do­mość kon­su­men­tów
-poświe­cono smak i jakość, na rzecz wygody i maso­wej pro­duk­cji.

Druga fala: kawiar­nie sie­ciowe późne lata 1960–1990
– roz­wój kawiarni sie­cio­wych np. Star­bucks czy Cof­fe­he­aven
– sie­ciówki wpro­wa­dzają na rynek kawę lep­szej jako­ści, popra­wia się jej smak i jakość
– na rynek zostają wpro­wa­dzone eks­presy do kawy
– wyko­rzy­sty­wa­nie zia­ren ara­biki zamiast tań­szej robu­sty uży­wa­nej tra­dy­cyj­nie w kawie roz­pusz­czal­nej
– mocna kawa i espresso staje się bar­dzo popu­larna
– ludzie poznają różne rodzaje zia­ren kawy i spo­soby jej parze­nia.
– zaczęto doda­wać do kawy różne dodatki, takie jak: sło­dziki, syropy, posypki, bitą śmie­tanę i mleko
-odej­ście od maso­wej pro­duk­cji na rzecz jako­ści zia­ren
-nie cho­dzi tylko o to aby kawa doda­wała ener­gii, coraz waż­niej­szy jest jej smak oraz jakość.

Trze­cia fala kawy – kawy wyso­kiej jako­ści lata 1990 do teraz
– wzrost zain­te­re­so­wa­nia kawą: skąd pocho­dzi, pro­ces pro­duk­cji, jak jest palona i jak jest parzona
– wzrost świa­do­mość kon­su­men­tów, roz­wój rynku kawy o wyso­kiej jako­ści – kawy spe­cia­lity
– roz­wój kawiarni ser­wu­ją­cych naj­lep­szą jako­ściowo kawę, ofe­ru­ją­cych m.in. alter­na­tywne metody parze­nia jak Che­mex, Drip­pery, Aero­press
– coraz chęt­nie kon­su­menci sami w domu eks­pe­ry­men­tują z róż­nymi meto­dami parze­nia, poszu­ku­jąc naj­lep­szych dla sie­bie sma­ków
– wyko­rzy­sty­wa­nie zia­ren z jed­nego kraju pocho­dze­nia do danego napoju
– roz­wija się sztuka ozda­bia­nia kawy latte (latte art)
– kawo­sze nauczyli się zwra­cać więk­szą uwagę na jakość tego co piją i nie trak­tują jej już jak zwy­kły napój
– zwięk­sze­nie jako­ści kawy, bar­dziej bez­po­średni han­del, więk­szy nacisk na zrów­no­wa­żony roz­wój, lżej­sze pro­file palenia, inno­wa­cyjne metody warze­nia.


”Czwarta fala”? 

Zna­la­złam jedy­nie wzmianki o tym że wła­śnie, że być może zaczyna się „czwarta fala”. Czy jest ona w ogóle moż­liwa, czy nie doszli­śmy już w pozna­wa­niu i cele­bro­wa­niu kawy do końca? Być może doświad­czamy jej teraz bez świa­do­mo­ści, a dopiero upływ czasu to poka­rze.
Być może będzie to wręcz naukowe zagłę­bie­nie się w temat – pozna­nie roślin kawo­wych, zna­jo­mość śro­do­wi­ska w któ­rym doj­rze­wają, zia­ren kawy….

Czas poka­rze w jaki spo­sób będą się kształ­to­wały kawowe trendy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz