Szukaj...

piątek, 1 czerwca 2018

Słowniczek pojęć związanych z kawą....


Witajcie, dzisiaj mam dla Was mały słowniczek pojęć związanych z kawą. Ten post będzie otwarty i na bieżąco aktualizowany, ponieważ tych kawowych branżowych i trudnych słów jest sporo. Wiele z tych pojęć nadaje się na osobny post, więc powoli będziemy rozwijać  słowniczek o kolejne pojęcia oraz dodatkowe posty.

Jeśli wy macie jakieś ciekawe pojęcia  lub chcecie się dowiedzieć co oznacza dane słowo – piszcie...... dodamy do naszego słownika :)



A jak ….
Americano –czarna kawa przygotowana na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso i wrzątku.
Arabica - rodzaj kawy, uznawany za kawę najwyższej jakości. Ziarna Arabiki są płaskie i długie, zawierają mniej kofeiny od Robusty - ok 1- 1,5 %. Arabika uprawiana jest na dużych wysokościach  nawet  2000 m.n.p.m. Drzewka osiągają wysokość od 3 do 5 metrów.  Ma smak łagodny i aromatyczny, z lekko czekoladowym lub korzennym posmakiem. Stanowi  ok 70 %globalnej produkcji  kawy.
Arabusta -  krzyżówka kaw Arabica i Robusta. Smak i aromat jest bardzo zbliżony do Arabiki. Jest jednak od niej odporniejsza na zmiany pogody, choroby i szkodniki. Zawiera więcej kofeiny niż kawa Arabica, ale mniej niż Robusta.
 

B jak …
blend – mieszanka dwóch lub więcej rodzajów kawy.
blending - tworzenie mieszanek kawy.
body - określa  konsystencję i oraz fizyczne odczucie naparu na języku. Jest ono uzależnione od zawartości naturalnych tłuszczów w kawie. Im jest ich więcej, tym napar będzie miał cięższe body. Łatwo wyjaśnić to na przykładzie wody i mleka. Woda ma lekkie body natomiast mleko wysokoprocentowe  ma wyraźne i ciężkie body

C jak ….
cupping to profesjonalna degustacja i ocena kawy , porównująca różne rodzaje kawy. Istnieje określona procedura cuppingu, ale to temat na osobnego posta… na pewno zajmę się tym tematem.
Caffe Au lait – gorąca  kawa przelewana do gorącego dzbanka, w drugim dzbanku znajduje się mleko. Następnie do filiżanek równocześnie przelewamy kawę z mlekiem.
Caffe Borgia - kawa wymieszana z gorącą czekoladą, udekorowana bitą śmietaną oraz startą skórką.
Caffe Brulot – mocny kawowy napój, który jest przyrządzany z przypalonych ziaren kawy, jego dodatki to koniak oraz korzenne przyprawy.
Caffe Corretto – czarna kawa z likierem, podawana w niewielkich szklankach.  Caffe latte – napój przyrządzany w połowie z kawy, w połowie zaś z ciepłego mleka, podobne do Latte macchiato. Cappuccino – napój przygotowany na bazie pojedynczego espresso oraz jednej trzeciej gotowanego mleka i jednej trzeciej mleka spienionego.

E jak....
Espresso – najpopularniejszy rodzaj kawy, zazwyczaj jest bazą do sporządzenia innych napoi kawowych. Jedna porcja ma objętość około 50 ml.
Espresso doppio – podwójne espresso.

K jak …
Kawa po turecku - jest ciemna i ma mocny, głęboki smak, który zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonym ziarnom. Aby ją zaparzyć trzeba posiadać umiejętności baristyczne.
kwasowość (ang. acidity) - przyjemny posmak w kawie, który określa jej wyrazistość oraz orzeźwiające właściwości, nie ma nic wspólnego z kwaśnym smakiem.

L jak ….
Latte macchiato – napój sporządzony z gorącego mleka oraz z espresso, które jest delikatnie wlewane do mleka.  Powinno mieć trzy warstwy: na samym dole mleko, pośrodku espresso, a na 
samej górze pianka.
Liberica - mało popularny gatunek kawy, stanowi jedynie 1%  światowej produkcji.  Pochodzi z Liberii. Obecnie jej uprawa rozpowszechniona jest głównie na zachodnim wybrzeżu Afryki oraz w Malezji i na Filipinach. Kawowce odmiany Liberica są duże i mocne, w warunkach naturalnych, osiągają wysokość aż 18 metrów. Owoce dojrzewają 10-12 miesięcy. Roślina daje duże plony i jest odporna na choroby i szkodniki. Smak przyrównuje się ją bardziej do robusty niż arabiki,. Posiada gorzki smak  i słaby bukietu smakowy, jest ponadto mało aromatyczna . Posiada niewielką  ilość kofeiny.

M jak….
Mocha – espresso podawane z mlekiem oraz płynną czekoladą. Nie zawiera piany.

P jak…
profil sensoryczny – to wykres przedstawiający najważniejsze właściwości kawy lub mieszanki kaw, takie jak body, kwaskowatość czy bukiet smakowy.

R jak….
roasterinaczej palacz to  osoba wypalająca  surową kawę. To ważny proces, który nadaje kawie znany wszystkim brązowy kolor, wydobywa smak i aromat… w naszej palarni to ważne miejsce sprawuje kobieta.
Romano– espresso podane ze skórką cytryny.
Robusta - rodzaj kawy uznawany za kawę gorszej jakości,stanowi 30 % uprawy kawy na świecie. Jej drzewka są większe niż w przypadku Arabiki i osiągają wielkość od 7 do 13 metrów. Robusta lepiej znosi choroby, jest bardziej odporna. Posiada również więcej kofeiny niż Arabica  – od 2 do 2.5%. Jej bladozielone ziarna dają napar o ostrym, gorzkawym smaku.

S jak …
Schlagobers – kawa podawana z bitą śmietaną.

T jak ...
Tarrazu – rodzaj kawy pochodzący z Kostaryki, rośnie na wysokościach  1500 - 1900 m n.p.m. Kawa Kostaryka Tarrazu La Pastora, to kawa, która doskonale smakuje we wszystkich stopniach wypalenia. Charakteryzuje ją wyrazisty, jedwabisty i wyrafinowany smak orzechowo czekoladowy z delikatną kwaskowatością pomarańczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz