Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną alternatywną metodą parzenia kawy. Będzie krótko i konkretnie :)
Aeropress.
Co to za urządzenie?
Aeropress to taka „strzykawka” do
robienia kawy. Urządzenie składa się z
tłoka i komory z filtrem. Zmielone ziarna zalewamy wodą, a następnie pod
ciśnieniem przeciskamy przez papierowy lub metalowy filtr , aby uzyskać napar
bez fusów.
Budowa:
Składa się z poliwęglanowego
cylindra, zakończonego z jednej strony zdejmowalnym sitkiem w którym umieszcza
się papierowy filtr, z drugiej zaś strony otworem na tłoczek z gumową uszczelką.
Jest to jedna z młodszych metod
alternatywnego parzenia kawy. Wymyślona w 2005 r. przez amerykańskiego fizyka
Alana Adlera, założyciela firmy Aerobie inc.
Adler chciał stworzyć urządzenie, proste w obsłudze, które przygotuje tylko
jeden idealny kubek kawy. Pokazał swój wynalazek w 2005 r. na Festiwalu Kawy w
Seattle. Urządzenie nie od razu zwojowało świat kawy. Adler promował swój wynalazek na internecie i już wkrótce ta metoda podbiła świat.
Za tym że jest to niezwykła metoda
przemawia fakt, iż Aeropress ma swoje własne zawody, na poziomie Polski oraz
światowym. W Polsce odbyło się już
siedem edycji.
Zalety:
- prosty w obsłudze,
- daje wiele możliwości, tak naprawdę nie ma przepisu na kawę z Aeropressu, każdy sam metodą prób dostosowuje smak kawy do własnych preferencji,
- jest poręczny, nie zabiera wiele miejsca więc, zwłaszcza w okresie wakacyjnym można zabrać go ze sobą w podróż. Będąc ostatnio na wakacyjnym wyjeździe na campingu widziałam tylko kawiarki, nikt nie korzystał z Aeropressu … albo nie chciał się ujawnić ;),
- herbatkę też sobie w nim zaparzysz,
- wytrzymały, raczej trudno go zepsuć.
Także Aeropressy w dłoń …. i życzę
miłej zabawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz